Οι νέοι που έχουν γερούς μυς, έχουν αυξημένο προσδόκιμο ζωής, δηλαδή αυξημένη πιθανότητα να ζήσουν πιο πολλά χρόνια, τουλάχιστον τα αγόρια, σύμφωνα με την μελέτη.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Φιν Ράσμουσεν του πανεπιστημιακού ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ηλεκτρονικό ιατρικό περιοδικό bmj.com, σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν πάνω από ένα εκατομμύριο νέους ηλικίας 16 έως 19 ετών για μια περίοδο 24 ετών.
Οι νέοι υποβλήθηκαν σε τρία τεστ μυϊκής δύναμης στην αρχή της μελέτης (ποδιών και χεριών), ενώ παράλληλα μετρήθηκαν ο δείκτης σωματικής μάζας τους και η αρτηριακή πίεση.
Ως πρόωρος θάνατος ορίστηκε ο θάνατος πριν την ηλικία των 55 ετών.
Στη διάρκεια της 24χρονης έρευνας, 26.145 άτομα πέθαναν (ποσοστό 2,3%). Οι τυχαίοι τραυματισμοί και οι αυτοκτονίες ήταν η κυριότερη αιτία θανάτου, ακολουθούμενες από τον καρκίνο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
Η μελέτη έδειξε ότι η μυϊκή δύναμη πάνω από το μέσο όρο κατά την εφηβεία, μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου (από οποιαδήποτε αιτία πλην καρκίνου) κατά 20% έως 35%, άσχετα από το πάχος και το επίπεδο της πίεσης. Αντίθετα, οι νέοι με την μικρότερη μυϊκή δύναμη είναι αυτοί που εμφανίζουν την μεγαλύτερη πρόωρη θνησιμότητα πριν τα 55 τους.
Οι θάνατοι από οποιαδήποτε αιτία (ανά 100.000) κυμαίνονταν μεταξύ των 122,3 και 86,9 για τους πιο αδύναμους και τους πιο δυνατούς εφήβους αντίστοιχα.
Ειδικότερα, τα ποσοστά θανάτου από καρδιαγγειακή αιτία κυμαίνονταν από 9,5 έως 5,6 και λόγω αυτοκτονίας από 24,6 έως 16,9 ανάλογα με τη σωματική δύναμη.
Τα πιο μυώδη παιδιά είχαν, επίσης, μικρότερη πιθανότητα έως 65% να τύχουν διάγνωσης για ψυχιατρική πάθηση, όπως σχιζοφρένεια και κατάθλιψη.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό αποτελεί ένδειξη ότι οι πιο αδύναμοι μυϊκά έφηβοι είναι πιο ευάλωτοι, όχι μόνο από άποψη σωματικής υγείας, αλλά και ψυχικής.
Γι' αυτό το λόγο, οι ερευνητές, τόνισαν ότι οι λιγότερο γυμνασμένοι νέοι πρέπει να ασκούνται τακτικά για να δυναμώσουν το μυϊκό τους σύστημα, κάτι που θα τους ωφελήσει πολλαπλά.
Ακόμα, οι σουηδοί επιστήμονες συστήνουν την εισαγωγή τακτικών τεστ μυϊκής δύναμης (π.χ. δύναμη της λαβής των χεριών) σε κλινικές, σχολεία και εργασιακούς χώρους.
Πηγή: nooz.gr (18 Δεκεμβρίου 2012)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου