Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα διεκδικεί ακόμα τις γερμανικές αποζημιώσεις

Γρηγόρης Δελαβέκουρας
Η Ελλάδα δεν έχει παραιτηθεί απο τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, τονίζοντας ωστόσο ότι το ζήτημα αυτό δεν συνδέεται με το τωρινό πρόβλημα της οικονομικής κρίσης.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι με βάση τη συμφωνία του 1960, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας κατέβαλε στην Ελλάδα περίπου 58,8 εκατομμύρια ευρώ για τις ζημιές απο τη ναζιστική κατοχή.

Παράλληλα, η Γερμανία χορήγησε μετά το 1960 βοήθεια ύψους "περίπου 32 δισεκατομμυρίων γερμανικών μάρκων (16,3 δισεκατομμύρια ευρώ) στην Ελλάδα σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο, για να υποστηρίξει την ενσωμάτωση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικονομική κοινότητα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

"Μια συζήτηση για το παρελθόν δεν συμβάλλει καθόλου στην επίλυση των προβλημάτων της Ελλάδας και δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή ελληνική κρίση", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Σημειώνεται ότι η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε την Τετάρτη τις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες η Γερμανία οφείλει ακόμη στην Ελλάδα τις αποζημιώσεις από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δηλώνοντας ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή κρίση.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Ουλριχ Βίλεμ, απαντώντας στον δήμαρχο της Αθήνας Νικήτα Κακλαμάνη και τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, οι οποίοι εξέφρασαν την οργή τους για την προσβλητική στάση γερμανικών μέσων ενημέρωσης απέναντι στην Ελλάδα, επικαλέσθηκε "την ελευθερία του Τύπου" στη Γερμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επιλογές από το Twitter