Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Λευκό, άκυρο και αποχή ΔΕΝ είναι η λύση

Σε συνέχεια του πρόσφατου άρθρου «Το ισχύον Εκλογικό Σύστημα» στο οποίο κυρίως παρουσιάστηκε ο τρόπος υπολογισμού των εδρών που λαμβάνουν τα κόμματα που εισέρχονται στην βουλή, θα ολοκληρώσω αναλύοντας την άποψη:


«Λευκό, άκυρο και αποχή ΔΕΝ είναι η λύση»


Ο λόγος είναι απλός. Διότι και οι τρεις αυτές ενέργειες οδηγούν σε ένα αποτέλεσμα το οποίο ευνοεί τα μεγάλα κόμματα, γεγονός το οποίο σίγουρα δεν είναι στόχος όσων σκέφτονται να ακολουθήσουν μία από τις τρεις αυτές λογικές. Ο στόχος τους είναι η διαμαρτυρία και η «τιμωρία» των μεγάλων κομμάτων, τα οποία ΔΕΝ θα λάβουν την ψήφο τους. Μία πρωτογενής σκέψη η οποία δεν είναι λάθος, αλλά...

Γιατί είναι λάθος τελικά; Πολύ απλά, διότι με την πράξη αυτή συμβάλλουμε στην μείωση του συνολικού αριθμού των έγκυρων ψήφων - θυμίζω ότι στα έγκυρα δε συμπεριλαμβάνονται τα λευκά ψηφοδέλτια - με αποτέλεσμα η σταθερή βάση των ψήφων που έτσι και αλλιώς θα πάρουν τα μεγάλα κόμματα θα τους αποδόσει μεγαλύτερο ποσοστό επί του - μειωμένου - συνόλου ψήφων.

Είναι απλή αριθμητική: Εάν σε μία διαίρεση μειώσεις τον διαιρέτη, αυξάνει το πηλίκο (αποτέλεσμα).

Και μιάς και αναφερθήκαμε στην αριθμητική ας παραθέσουμε και ένα ανάλογο παράδειγμα:

Εάν υποθέσουμε λοιπόν οτι το σύνολο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων είναι 100. Ας υποθέσουμε επίσης οτι οι 40 από αυτούς είναι αποφασισμένοι και θα ψηφίσουν το κόμμα Α. Με βάση αυτές τις υποθέσεις, μπορούμε τώρα να ακολουθήσουμε τα εξής δύο χαρακτηριστικά σενάρια:

Σενάριο 1ο: Ψηφίζουν όλοι «κανονικά», με τους 40 να επιλέγουν το κόμμα Α και τους υπόλοιπους κάποιο άλλο κόμμα. Το αποτέλεσμα θα είναι το κόμμα Α να λάβει (40/100) * 100 = 40%.

Σενάριο 2ο: Ψηφίζουν μόνο οι 75 «κανονικά», με τους 40 να επιλέγουν το κόμμα Α (αυτοί είναι αποφασισμένοι και πιστοί), οι 30 κάποιο άλλο κόμμα και οι 25 «διαμαρτύρονται» με λευκή ή άκυρη ψήφο ή ακόμη και με αποχή. Το αποτέλεσμα θα είναι το κόμμα Α να λάβει (40/75) * 100 = 53,33%.

Βλέπετε λοιπόν πόσο θεαματική μπορεί να είναι η αλλαγή της εικόνας σε σχέση με την πραγματικότητα, μόνο και μόνο από μία ενέργεια «διαμαρτυρίας». Η πρόθεση είναι κατανοητή, αλλά το αποτέλεσμα της ΜΗ θετικής συμμετοχής, απλά δίνει περισσότερη εικονική δύναμη (σε όλα τα κόμματα), αλλά αυτά που πραγματικά οφελούνται είναι τα μεγάλα κόμματα, τα οποία κηνυγούν την αυτοδυναμία. Όσο πιο μεγάλη είναι η «διαμαρτυρία», τόσο πιο κοντά στην αυτοδυναμία έρχονται.

Οπότε, τι κάνουμε;

Εάν ανήκετε στους «παραδοσιακούς» υποστηρικτές κάποιου κόμματος, τότε ξέρετε τι πρέπει να κάνετε. Το έχετε ήδη αποφασίσει. Εύχομαι μόνο να μην είστε απλά παραδοσιακοί, αλλά να έχετε λόγους, τόσο για το προσωπικό σας όσο και το κοινωνικό συμφέρον.

Εάν ανήκετε στην ομάδα των ψηφοφόρων που θέλουν πραγματικά να διαμαρτυρηθούν και να «τιμωρήσουν» τα μεγάλα κόμματα, τότε δράστε ενεργητικά και όχι παθητικά. Ψηφίστε κανονικά, επιλέξτε κάποιο «μικρό» κόμμα, ακόμη και εάν δεν έχει πιθανότητα να μπει στην βουλή. Επιπρόσθετα, εάν τα καταφέρει να μπει και στην βουλή, τότε η διαμαρτυρία σας θα είναι ακόμη πιο αποδοτική.

Αντιδράστε λοιπόν ως ενεργοί πολίτες όπως το απαιτεί το πολίτευμα μας και κάντε επιλογές για τις οποίες δεν θα μετανιώσετε την επόμενη ημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επιλογές από το Twitter