Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

21 Μαρτίου - Παγκόσμια ημέρα...

...κατά του Ρατσισμού
Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη. Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.

...της Δασοπονίας
Η 21η Μαρτίου συμπίπτει με την έναρξη της εαρινής ισημερίας και την πρώτη ημέρα της άνοιξης. Η ημέρα αυτή ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας για να φέρει τον άνθρωπο πιο κοντά στο δάσος που καλύπτει το 25% της επιφάνειας της Γης.

...της Ποίησης
Η αρχική έμπνευση ανήκει στον ποιητή Μιχαήλ Μήτρα ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης και στην Ελλάδα, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι' αυτό.

...του Ύπνου
O ύπνος αποτελεί ζωτική ανάγκη και απαραίτητη προϋπόθεση για καλή υγεία και ευεξία. Όμως, ένας στους τρεις ενηλίκους παραπονείται για κάποια διαταραχή του ύπνου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναγνωρίζοντας τις διαστάσεις του προβλήματος, όρισε την 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου. Στόχος της ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία του ύπνου για την υγεία μας και τις συνέπειες της αϋπνίας.

...της Γης
Καθιερώθηκε το 1970 με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής του Σαν Φρανσίσκο για να γιορταστεί το θαύμα της ζωής στον πλανήτη Γη. Ήταν μια ιδέα του ακτιβιστή Τζον ΜακΚόνελ, που υιοθετήθηκε και από τον ΟΗΕ.

...για το Σύνδρομο Down
Καθιερώθηκε το 2006 με πρωτοβουλία του γιατρού Στυλιανού Αντωναράκη, καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας, στόχος της είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας για το σύνδρομο Down. Η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχθηκε, όχι τυχαία, από τα αριθμητικά δεδομένα του συνδρόμου (3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος = 3.21).

...του Κουκλοθεάτρου
Γιορτάζεται κάθε χρόνο, από τον κόσμο της μαριονέτας και του θεάτρου σκιών, προκειμένου να αναδειχθεί μία μορφή τέχνης με πανάρχαιη ιστορία.

1 σχόλιο:

  1. Και να μην ξεχάσουμε ότι σήμερα είναι και η εαρινή ισημερία: Η Γη εκτελώντας τον ατελείωτο χορό της γύρω από τον Ήλιο μας, εκτρέπεται από την κάθετό της συνεχώς, όπως μια παιδική σβούρα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την διαφορά της διάρκειας μέρας/νύκτας. Δυο φορές το χρόνο, όμως, η Γη ξεμεθάει από την ομορφιά του νεαρού άστρου μας και "ισιώνει". Τότε έχουμε ίση διάρκεια μέρας και νύκτας. Στις 21 Μαρτίου και στις 22 Σεπτεμβρίου.
    Καλό καλοκαίρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Επιλογές από το Twitter