Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Με αλλαγές κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για το Αεροδρόμιο Ελληνικού

Με αλλαγές κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την αξιοποίηση του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού και το Πρόγραμμα "Ήλιος".

Στην Περίπτωση του Ελληνικού μειώνεται από 40% σε 30% το επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης για κτίρια και εγκαταστάσεις στο σύνολο του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά.

Επίσης, προστίθεται η δυνατότητα εγκατάστασης εντός του πάρκου, πανεπιστημιακών τεχνολογικών ιδρυμάτων και ερευνητικών εργαστηρίων. Για το σκοπό αυτό ο συντελεστής δόμησης που δίνεται είναι 0,3, ενώ ο μικτός συντελεστής παραμένει στο 0,5 και ο δεύτερος αυξημένος συντελεστής δόμησης στο 0,6.

Στην περίπτωση που οι δικαιούχοι κάνουν χρήση του δεύτερου αυξημένου συντελεστή (0,6) υποχρεούνται να καταβάλλουν ανταποδοτικά τέλη -τo 50% της ωφέλειας σε χρήμα που προκύπτει από τη διαφορά των δύο συντελεστών δόμησης - στο Πράσινο ταμείο και πιο συγκεκριμένα στο Ταμείο Ελληνικού. Το πόσο διαμοιράζεται σύμφωνα με το αναθεωρημένο σχέδιο και στους δήμους Κρωπίας, Μαρκόπουλου Μεσογαίας, Παιανίας- Γλυκών Νερών και Σπάτων - Αρτέμιδος εκτός των δήμων Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης και Γλυφάδας, Αθηναίων και Πειραιώς.

Με τις αλλαγές στο σχέδιο νόμου δίνεται επίσης η δυνατότητα κατασκευής εγκαταστάσεων που συνδέονται με το θαλάσσιο και παράκτιο χώρο, όπως θαλάσσια έρευνα, καταδύσεις, ενυδρεία, στους χώρους του πρώην Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας Αγίου Κοσμά και του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας Αγίου Κοσμά. Η θαλάσσια έρευνα συμπληρώνει τις δραστηριότητες τουρισμού και αναψυχής.

Από τη δημοσίευση του νόμου αυτομάτως ανακαλούνται προς φορείς και αθλητικούς συλλόγους, όλες οι πράξεις παραχώρησης και θα πρέπει να παραδοθούν οι χώροι εντός δύο μηνών.

Εξαιρούνται οι εγκαταστάσεις του Τραμ και του Κέντρου Ελέγχου Περιοχής Αθηνών-Μακεδονίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, που παραμένουν. Με απόφαση του ΥΠΕΚΑ θα διευκρινιστεί το τυχόν αντάλλαγμα, τα ακριβή όρια και η ειδικότερη περιγραφή των εγκαταστάσεων, αλλά και η διάρκεια παραμονής τους. Για την ομαλή εγκατάσταση τους, συνιστάται Επιτροπή Μετεγκατάστασης Οργανισμών Ελληνικού.

Τέλος προβλέπεται η σύσταση Γραφείου Ελληνικού, που θα εκδίδει τις άδειες δόμησης, όχι εντός 20 ημερών, αλλά εντός οροθεσιών όπως καθορίζονται από το σχετικό νόμο. Επίσης, το Γραφείο Ελληνικού επιφορτίζεται και με την παρακολούθηση της εφαρμογής του Σχεδίου Ανάπτυξης που θα εκπονηθεί για το Μητροπολιτικό Πάρκο.

Πηγή: skai.gr - Κατερίνα Χριστοφιλίδου (16 Μαρτίου 2012)



1 σχόλιο:

  1. Έχει μεγάλη σημασία να γίνει σωστή εκμετάλλευση: Φυσικά πρέπει να στοχεύουμε στο κέρδος και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά οι όποιες κοινωνικές προεκτάσεις πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ΄όψιν. Και φυσικά, απόλυτη διαφάνεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Επιλογές από το Twitter