Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Ασφυκτιούν και οι υγιείς επιχειρήσεις

Με εξαφάνιση απειλούνται πλέον ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις, εξαιτίας της παντελούς έλλειψης ρευστότητας χρήματος από την αγορά

Αυτή τη φορά, η προειδοποίηση έρχεται από τις ίδιες τις τράπεζες, οι οποίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο να εξασφαλίσουν πιστώσεις ακόμα και για τους καλύτερους πελάτες τους. Αν δεν γίνει άμεσα μια συντονισμένη παρέμβαση, τότε το επόμενο διάστημα θα δούμε νέο κύμα χρεοκοπιών και «λουκέτων».

Η οικονομική αιμορραγία έχει φθάσει σε τέτοιο βαθμό, που ακόμη και οι επιχειρήσεις που ηγούνται στους κλάδους τους είναι έτοιμες να εκποιήσουν περιουσιακά στοιχεία εντός και εκτός Ελλάδας, που με υψηλό κόστος και δαπανώντας χρόνο δημιούργησαν, τις δύο τελευταίες δεκαετίες, ενώ αρχίζουν και οι συζητήσεις για συνενώσεις των εταιρειών από ομοειδείς κλάδους προκειμένου να επιβιώσουν.
Περισσότερες από 50 πολυεθνικές επιχειρήσεις έχουν εγκαταλείψει την ελληνική αγορά την τελευταία 10ετία, εξαιτίας των εγγενών και διαρθρωτικών προβλημάτων, ενώ τώρα προστίθεται και η ύφεση που καθιστά τη γενικότερη κατάσταση δυσχερέστερη.

Η ρευστότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος το 2011 μειώθηκε σε επίπεδα λίγο υψηλότερα των 80 δισ. ευρώ και η ομαλότητα διατηρείται αποκλειστικά λόγω της δυναμικής παρέμβασης του ευρωσυστήματος που έχει στηρίξει το τραπεζικό σύστημα με ρευστότητα άνω των 100 δισ. ευρώ.

Πηγή: kathimerini.gr (4 Μαρτίου 2012)

1 σχόλιο:

  1. Κάποτε οι επιχειρηματίες και τα οικονομικά στελέχη των επιχειρήσεων, προσπαθούσαν να "διαβάσουν" τις μελλοντικές εξελίξεις, προκειμένουν να προγραμματίσουν τις κινήσεις τους για τα επόμενα χρόνια.

    Σήμερα και ιδιαίτερα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ο άμεσος πονοκέφαλος είναι η επόμενη μισθοδοσία και μετά "έχει ο Θεός".

    Για δε τους εργαζόμενους, κάποτε υπήρχε η ανησυχία της επόμενης καλύτερης θέσης η οποία θα πρόσφερε καλύτερες συνθήκες εργασίας, περισσότερες προοπτικές εξέλιξης, αυξημένο μισθό, κλπ.

    Σήμερα, όποιος έχει κάποια σχετικά σταθερή θέση (όποια και εάν είναι αυτή) και λαμβάνει τον μισθό του στο τέλος του μήνα, θεωρείται εξαιρετικά τυχερός ή ακόμη και προνομιούχος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Επιλογές από το Twitter