Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Ένας στους πέντε Αμερικανούς δεν έχει χρήματα για φαγητό

Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός Αμερικανών πολιτών που δεν είναι σε θέση να αγοράσει τρόφιμα, αποκαλύπτει πρόσφατη έκθεση της μη κερδοσκοπικής ερευνητικής οργάνωσης Κέντρο Έρευνας και Δράσης για τα Τρόφιμα (FRAC).

Οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων, η συνεχιζόμενη υψηλή ανεργία και υποαπασχόληση, συνέβαλαν στον υψηλό δείκτη δυσκολίας αγοράς των απαραίτητων τροφίμων των Αμερικανών πολιτών κατά το 2011.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, το 2011 υπήρξε η χειρότερη χρονιά για τους φτωχούς Αμερικανούς. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό από την αρχή της κρίσης: περίπου το 18,6% των Αμερικανών, δήλωσε σε δημοσκόπηση της Gallup, ότι δεν είχε χρήματα για τη σίτιση όλων των μελών της οικογένειας του.

Τα στοιχεία της έκθεσης πραγματικά σοκάρουν. Σε ορισμένες περιοχές ,όπως του Μισισίπι το ποσοστό αυξάνεται σε ένα στα τέσσερα νοικοκυριά (24,5%) να αδυνατούν να εξασφαλίσουν την καθημερινή σίτιση τους κατά το 2011.

Είναι επίσης έντονο το (διεθνές) φαινόμενο των διαφορών Βορρά – Νότου καθώς οι νότιες περιοχές των ΗΠΑ έχουν πολύ μεγαλύτερους αριθμούς οικογενειών που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν το καθημερινό φαγητό τους.

Τονίζουμε ότι σύμφωνα με την Αμερικανική Στατιστική Υπηρεσία το 2010 (καθώς δεν υπάρχουν ακόμη δημοσιευμένα τα στοιχεία του 2011) περίπου 46 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας . Αριθμός ρεκόρ ο οποίος προβλέπεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο όταν δημοσιευτούν τα στοιχεία του 2011.

Επίσης σύμφωνα με την οργάνωση Wider Opportunities for Women (Ευρύτερες Ευκαιρίες για τις Γυναίκες) το 45% των ανθρώπων στις ΗΠΑ δηλώνει ότι αδυνατεί να καλύψει βασικές ανάγκες της οικογένειάς του, συμπεριλαμβανομένου του φαγητού, της στέγασης και της μετακίνησης.

Περισσότερα από τα δύο πέμπτα των Αμερικανών είναι σε τόσο δεινή οικονομική κατάσταση που μία έκτακτη οικονομική ανάγκη μπορεί να τους οδηγήσει σε συνθήκες φτώχειας.

Σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Στεγαστικής Πολιτικής (Center for Housing Policy) ένας αυξανόμενος αριθμός ενοικιαστών ή ιδιοκτητών μεσαίου εισοδήματος πληρώνει περισσότερα από το μισό του εισόδημα μόνο για στέγαση.

Άλλη έρευνα αποκάλυψε ότι από το 2009, περίπου ένας στους πέντε Αμερικανούς άνω των 50 χρόνων αποφεύγει την επίσκεψη στον γιατρό, χρησιμοποιεί πιο φθηνά φάρμακα ή απέχει από φαρμακευτικές αγωγές εξαιτίας οικονομικών δυσκολιών.

Πηγή: politis-gr (2 Μαρτίου 2012)

1 σχόλιο:

  1. Ακόμη και αυτοί οι οποίοι είναι υπεράνω όλων και φαντάζουν άφθαρτοι, τελικά μπορεί να έχουν τόσο σαράκι μέσα τους, που δεν θα μου έκανε καμία εντύπωση εάν ξαφνικά, μία ημέρα, απλά κατέρρεαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Επιλογές από το Twitter